ΕΚΕΛ - Ενεργή Κοινωνία Ελλήνων
ΣΟΛΩΝ (639 - 559 π.Χ.) - Εκτυπώσιμη Έκδοση

+- ΕΚΕΛ - Ενεργή Κοινωνία Ελλήνων (https://ekel.gr)
+-- Συζήτηση: Ελληνισμός (https://ekel.gr/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Συζήτηση: Σημαντικοί Έλληνες (https://ekel.gr/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Θέμα: ΣΟΛΩΝ (639 - 559 π.Χ.) (/showthread.php?tid=10)



ΣΟΛΩΝ (639 - 559 π.Χ.) - admin - 24-12-2018

ΣΟΛΩΝ (639 - 559 π.Χ.)

[Εικόνα: attachment.php?aid=8]

Ο διασημότατος νομοθέτης, φιλόσοφος και ποιητής Σόλων, ο επονομαζόμενος και «Αθηναίος», ένας από τους εφτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, γεννήθηκε στην πόλη των Αθηνών, όπου και πέθανε σε ηλικία 80 ετών.
Η οικογένειά του ήταν πλούσια, με αριστοκρατική καταγωγή. Του έδωσε δε μια άριστη παιδεία και ανατροφή. Ο ίδιος, από πολύ μικρός, υπήρξε τρομερά φιλομαθής. Ταξίδευε στην Αίγυπτο, τη Φοινίκη, τη Μ. Ασία και την Κύπρο, φροντίζοντας εκεί να σπουδάσει τη νομοθεσία και την όλη πολιτικοοικονομική ζωή των παραπάνω χωρών, που επισκέφθηκε.

Την πρώτη φήμη του στο Αθηναϊκό κοινό την κέρδισε με ποιήματά του (κυρίως «ελεγεία» και «ιάμβους»). Αργότερα - και πιο συγκεκριμένα το 594 π.Χ. - εκλέχθηκε άρχοντας της Αθήνας, με εντολή να λάβει μέτρα αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού της πόλης. Τα οποία αυτός και στη συνέχεια έλαβε.
Τα μέτρα, που νομοθέτησε, μπορούμε αν τα συνοψίσουμε στην εισαγωγή τολμηρών και ριζοσπαστικών - για την εποχή του - λύσεων στα διάφορα αθηναϊκά προβλήματα, που ήταν περίπου οι εξής:
1) Απελευθέρωσε όλους όσους είχαν περιπέσει σε κατάσταση δουλείας για τα χρέη τους.
2) Απαγόρευσε τη μελλοντική δουλοποίηση των οφειλετών και των οικογενειών τους.
3) Ελάττωσε τα φορολογικά και άλλα βάρη των πολιτών.
4) Χορήγησε γενική αμνηστία για τα προγενέστερα των νόμων του εγκλήματα και ανακάλεσε όλους τους εξόριστους πολίτες της Αθήνας.

Οι δύο πρώτες πολιτικές επιτυχίες του Σόλωνα, στην αρχή της σταδιοδρομίας του, ήταν η ανάκτηση της Σαλαμίνας από τους Μεγαρείς, που την είχαν πάρει πριν από τους Αθηναίους, και ο πειθαναγκασμός των Αλκμεωνιδών να υπαχθούν στην κρίση του δικαστηρίου της Αθήνας.
Στα πιο χαρακτηριστικά ρητά και αποφθέγματα του συγκαταλέγονται και τα εξής:
1) «Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος» = «Προχωρώ σε ηλικία, πάντα πολλά νέα πράγμα μαθαίνοντας»,
2) «Συμβούλευε μη τα ήδιστα, αλλά τα άριστα» = «Ας συμβουλεύεις στους άλλους όχι τα πιο πολύ ευχάριστα, αλλά τα καλύτερα».
3) «Νουν ηγεμόνα ποιού» = «Κάνε το νου σου κυρίαρχο» (επάνω σε όλα γενικά τα πράγματά σου). Αθηναίοι, εκτιμώντας τη φιλοπατρία του αλλά και τη σεμνότητα και το βάθος της σοφίας του, του ανέθεσαν τη δημιουργία της νομοθεσίας τους, γιατί ξέραν πως διακήρυσσε: μόνο αν μάθεις να άρχεσαι θα ξέρεις και να άρχεις, να εξουσιάζεις δηλαδή

Κι ακόμα τόνιζε, μη λες ψέματα αλλά την αλήθεια και ποτέ σου να μην πέφτεις σε υπερβολές (Μηδέν άγαν), Μηδένα προ του τέλους μακάριζε, δηλαδή ευτυχισμένος κρίνεται κάποιος από το τέλος του.