ΕΚΕΛ - Ενεργή Κοινωνία Ελλήνων
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (480 - 406 π.Χ.) - Εκτυπώσιμη Έκδοση

+- ΕΚΕΛ - Ενεργή Κοινωνία Ελλήνων (https://ekel.gr)
+-- Συζήτηση: Ελληνισμός (https://ekel.gr/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Συζήτηση: Σημαντικοί Έλληνες (https://ekel.gr/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Θέμα: ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (480 - 406 π.Χ.) (/showthread.php?tid=17)



ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (480 - 406 π.Χ.) - admin - 24-12-2018

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (480 - 406 π.Χ.)

[Εικόνα: attachment.php?aid=14]

Ο Ευριπίδης γεννήθηκε στη Φλύα (το σημερινό Χαλάνδρι) και σε ηλικία 74 ετών πέθανε στην Αρέθουσα της Μακεδονίας, όπου και τάφηκε.
Σαν αίτιο του θανάτου του αναφέρεται από τους ιστορικούς το ότι κατασπαράχθηκε από τα άγρια σκυλιά του Μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαου, που τον φιλοξενούσε τότε στην Αυλή του. Καταγόταν από άσημους γονείς, έτυχε όμως αρίστης ανατροφής κι ανάλογης εκπαίδευσης.

Αρχικά ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, αργότερα δε με την ποίηση και τη φιλοσοφία. Ήταν φίλος στενός του Σωκράτη.
Παράλληλα άκουσε μαθήματα φιλοσοφίας και ρητορικής κοντά στον Πρωταγόρα, τον Πρόδικο και τον Αναξαγόρα. Υπήρξε βιβλιοφάγος, διαθέτοντας μια λίαν θαυμαστή, για το καιρό του, πλούσια βιβλιοθήκη.

Σαν χαρακτήρας ήταν αυστηρός, σύννους και αγέλαστος. Ορισμένοι τον κατηγορούσαν (και εξακολουθούν να τον κατηγορούν) για μισογύνη, χωρίς όμως το τελευταίο αυτό να είναι ολότελα αποδεδειγμένο.
Λόγω της φοβερής του φιλομάθειας φημιζόταν για πολύ σοφός, σε σημείο που ένας χρησμός μαντείου έλεγε: «Σοφός Σοφοκλής, σοφότερος Ευριπίδης, ανδρών δ’ απάντων Σωκράτης σοφότατος».
Πήρε πέντε πρώτες νίκες σε θεατρικούς διαγωνισμούς της εποχής του και αρκετές δεύτερες και τρίτες («δευτέρεια» και «τρίτεια»). 
Έγραψε 74 συνολικά έργα, από τα οποία διασώθηκαν μόνο 19 δράματα του, τα οποία είναι τα εξής: «Άλκηστις», «Μήδεια», «Ηρακλείδαι», «Ιππόλυτος», «Ανδρομάχη». «Εκάβη», «ικέτιδες», «Ηλέκτρα», «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Ελένη», «Φοίνισσαι», «Ορέστης», «Βάκχαι», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Ρήσσος», «Κύκλωψ», «Τρωάδες», «Ίων» και «Ηρακλής μαινόμενος».

Ο Ευριπίδης ήταν ο τραγικότερος μεγάλος ποιητής της αρχαιότητας και άσκησε αφάνταστα μεγάλη επίδραση σε όλη τη μετέπειτα δραματουργία, ως και την σύγχρονή μας εποχή ακόμη.